Hoe maak ik een cv aan?

Creëer in 10 stappen een effectief cv op CVster.nl

In dit artikel word je van begin tot eind door alle belangrijke onderdelen van onze cv-editor geleid.

Stap 1: Kies een template & accentkleur

Begin met het selecteren van een template dat qua ontwerp aansluit bij de branche waarin je solliciteert. Maak je niet al te veel zorgen over deze eerste sjabloonkeuze, want je kunt eenvoudig van ontwerp wisselen, of onderdelen opnieuw ordenen, nadat je alle gegevens hebt toegevoegd. Sinds kort hebben we ook een op maat gemaakte Kleurkiezer met een breed scala aan kleuren die je in verschillende gradiënten kan kiezen. Een uniek cv ontwerpen was nog nooit zo makkelijk!

Stap 2: Voeg persoonsgegevens toe

Afhankelijk van jouw locatie of branche kunnen sommige velden in dit onderdeel relevanter zijn dan andere. Geen probleem, deze velden kun je gewoon overslaan, of leeg laten. Vergeet niet dat dit het allereerste onderdeel is waar iemand naar zal kijken, dus zorg ervoor dat je een goede indruk maakt! 

Er zijn een paar velden met persoonsgegevens die de moeite waard zijn om even bij langs te gaan: 

  • Functienaam: dit is de naam van de functie die je wilt krijgen, of waarnaar je solliciteert. Dit veld staat helemaal bovenaan jouw cv. Gebruik het om jouw cv eenvoudig af te stemmen op iedere sollicitatie.
  • Foto: als je een (professionele) foto beschikbaar hebt, kan je die ook in dit onderdeel uploaden. Vergeet niet: bij sommige templates kunnen foto’s worden geüpload, maar niet bij allemaal. 

Stap 3: Schrijf een persoonlijk profiel met een samenvatting van jouw loopbaan

Jouw persoonlijke profiel is de uitgelezen kans om de aandacht van een lezer te trekken met 3 tot 4 eenvoudige zinnen over jouw loopbaan tot nu toe, waarom je geschikt bent voor de functie, en wat jouw doelstellingen zijn voor de toekomst:

Stap 4: Links toevoegen

Links zijn een geweldige manier om het gebrek aan ruimte op jouw cv te omzeilen. Voeg extra informatie toe door middel van een link naar jouw sociale profielen, persoonlijke website of online portfolio. 

Stap 5: Voeg jouw arbeidsverleden toe

Dit is het belangrijkste deel van jouw cv. Vermeld alleen de relevante werkervaring van de afgelopen 10 jaar. Lees hier is een nuttig artikel over wanneer je alle banen die je in het verleden heb gehad in je cv moet (en juist niet moet) opnemen.

In de meeste moderne cv’s worden in dit onderdeel opsommingstekens en trefwoorden gebruikt en richt zich op het uiteindelijke resultaat. Het moeilijkste aspect van dit onderdeel is meestal het zoeken naar de juiste balans. Enerzijds wil je zo weinig mogelijk woorden gebruiken, anderzijds moet je nauwkeurig communiceren dat jouw ervaring ervoor heeft gezorgd dat je de juiste vaardigheden hebt voor de baan waarnaar je solliciteert.

Kom je er niet helemaal uit? Kijk dan hoe jouw ‘oude’ functieomschrijving opsommingstekens gebruikte of zelfs hoe ze worden gebruikt in de nieuwe functie waarnaar je solliciteert. Jouw cv moet een vergelijkbaar formaat hebben met vergelijkbare trefwoorden.

En vergeet niet! We bieden nu tekstsuggesties aan die je kunt gebruiken om jouw cv te maken. Hoe werkt het? 

Wanneer je je werkervaring toevoegt in je cv dan kun je klikken op "voeg tekstsuggesties toe" Klik hierop en zoek op een bepaalde baan en onze cv-maker helpt je de beste zinnen te vinden die je kunt gebruiken voor jouw cv. Snel, simpel en handig!

Zie het voorbeeld hieronder:

Stap 6: Voeg opleiding(en) toe

Als vuistregel geldt dat je altijd je hoogst behaalde diploma vermeld. Heb je een mastergraad, dan is het niet nodig om het diploma van het voortgezet onderwijs te benoemen. Houd er rekening mee dat de ruimte beperkt is. Als je veel werkervaring hebt, zijn extra opleidingsdetails niet per se belangrijk om op te nemen. Daar staat tegenover dat al je opleidingen het vermelden waard zijn als dit je eerste echte baan wordt sinds je afstuderen.

Stap 7: Vaardigheden omschrijven

Het onderdeel vaardigheden biedt veel kansen om veel details over jezelf te communiceren, maar dat te doen op een manier dat weinig woorden en ruimte vraagt. Onze templates zijn ontworpen om jouw ervaring en vaardigheden op een visuele wijze te onderbouwen. Vaardigheden kunnen ook een effectieve manier zijn om jouw cv met relevante trefwoorden te optimaliseren. 

De vaardigheden die een sales manager kan toevoegen zijn bijvoorbeeld: Verkoop, CRM, Sales Development, Sales Management, Salesforce, Salesforce, Pipeline Review, etc. Bekijk onze bibliotheek met voorbeeld cv’s om vaardigheden te zien die passend zijn voor jouw branche. 

Stap 8: Voeg specifieke onderdelen toe en pas de lay-out aan

Helemaal onderaan de editor staan een aantal optionele onderdelen waarmee cursussen, referenties, talen, buitenschoolse activiteiten en stages aan je cv kunnen worden toegevoegd. 

Je kunt zelfs een aangepast, persoonlijk onderdeel toevoegen en er om het even welke titel aan geven. Als je jouw onderdelen hebt toegevoegd, kan je ervoor kiezen om de onderdelen van je cv opnieuw te ordenen.

Stap 9: Bewerken, bewerken, bewerken

De belangrijkste stap van allemaal! Neem voor je een cv instuurt ruim de tijd om alles goed te bekijken en te bewerken. Lees het van achter naar voren. Lees het hardop voor. Vraag een bekende om er eens naar te kijken. Een onopgemerkte typefout is maar zo gemaakt. Wij proberen natuurlijk de gangbare hulpmiddelen voor spelling te gebruiken, maar vertrouw alstublieft niet blindelings op de app of spellingscontrole voor een grammaticaal correct cv zonder typfouten.

Je zult waarschijnlijk uiteindelijk meer inhoud hebben dan er ruimte is op jouw cv. Nog één keer alles nalopen en bewerken, net zolang tot jouw cv alleen de belangrijkste gegevens bevat, is essentieel om uiteindelijk een doelgericht cv met impact op te bouwen.

Stap 10: Download, deel of stuur ons jouw cv voor een professionele beoordeling

Zodra je jouw cv hebt bewerkt, zijn er een verschillende vervolgstappen mogelijk:

Laat je sollicitatiebrief aansluiten op je cv

Vergeet niet dat we vanaf nu ook 18 uitstekende templates voor sollicitatiebrieven aanbieden om hand in hand met je cv te gaan. De strakke, moderne designs passen goed bij onze cv-templates, en zorgen ervoor dat jouw sollicitaties nóg meer opvallen. Klik simpelweg op de knop Sollicitatiebrief op het Dashboard en begin met het creëren van de perfecte sollicitatiebrief die jouw carrière naar het volgende niveau tilt. Je kan zelfs je cv en sollicitatiebrief combineren in één enkel document om naar potentiële werkgevers te sturen. Deze PDF-samenvoeg optie is niet alleen handig voor jou, maar ook voor recruiters: een win-win! 

Maak ook gebruik van onze nieuwe Statistiek functie waarbij je kan zien hoe vaak je cv bekeken is, zowel op de korte als lange termijn. Ontdek hoe lang iemand naar jouw cv heeft gekeken, en vanaf welke locatie. Hierdoor ben je in staat om wereldwijde carrièrekansen te identificeren per stad of per land, waardoor je geen enkele betrokken recruiter hoeft te missen! 

Mocht je willen weten hoe consumenten onze dienst beoordelen bekijk dan de beoordelingen op Trustpilot

Heb je meer hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op